Uncategorized

Spreek je waarheid

 

Ik zou een woord willen spreken dat waar en van mij is dat draagt wie ik ben, dat het houdt. 

Ik zou een woord willen spreken dat rechtop staat als mens die mij aankijkt en zegt: 

Ik ben jouw zuiverste zelf. 

Vrees niet, versta mij, ik ben, ik ben. 

– Huub Oosterhuis[46] 


Door het spreken van je waarheid doorbreek je je angst voor afwijzing, je zegt ‘ja’ tegen jezelf. Een van de krachtigste instrumenten om je innerlijke saboteur te ontkrachten en je eigenwaarde te vergroten, is het spreken van je eigen waarheid, eerst naar jezelf en dan naar de ander. Uit angst om de ander te verliezen, heb je geleerd je waarheid in te slikken en daarmee pleeg je verraad aan jezelf. Onderhuids groeien dan gevoelens van wrok, rancune en verzet. Je sluit jezelf op in een gevangenis van ‘aardig zijn’, maar vanbinnen voel je je minderwaardig. Als je trouw bent aan jezelf, loop je het risico de ander te verliezen. Vanuit deze angst is het spannend om helder en duidelijk te communiceren over eigen wensen en verlangens, waardoor ze vaak niet uitgesproken worden. Heldere communicatie over wat er werkelijk is qua verbinding, zorgt voor duidelijkheid en duidelijkheid vraagt om consequenties. De prijs die je betaalt voor het uitspreken van je eigen waarheid, is de kans de ander te verliezen. De beloning is de liefde voor jezelf.  


 Tip

Iedere keer dat je geraakt wordt, neem je eerst de tijd om stil te staan bij je innerlijke dialoog. Onderscheid de stem van je overlever en de stem van je hart. Luister naar wat de stem van je hart je vertelt en breng deze boodschap over aan de ander.  Mijn hart vertelt me… 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *