Uncategorized

slaap en inzicht

     U kent waarschijnlijk de ervaring dat u ’s morgens opstaat en het antwoord op een vraag vindt waar u de dag ervoor slechts raadsels zag. U ziet een oplossing die u eerder ontging, een gezichtspunt dat overdag vaag bleef, maar nu, na een goede nacht rusten, overduidelijk en glashelder is. Het antwoord heeft zich zomaar aangediend en u heeft er geen moment over hoeven nadenken. Een nachtje slapen was genoeg. Inderdaad. Dat klopt. En we weten ook hoe het werkt. 

     Een groep van 66 gezonde proefpersonen participeerde in een onderzoek van de universiteit van Lübeck in Duitsland. Ze kregen een computertest te doen, waarbij ze een patroon moesten herkennen in opeenvolgende reeksen getallen. Om dat patroon te herkennen werd bij iedere volgende stap een aanwijzing gegeven, totdat het antwoord goed was. Uiteindelijk vindt de proefpersoon het goede antwoord via die aanwijzingen, maar het is een langzaam proces omdat het stap voor stap verloopt. Er is echter ook een snellere manier, maar daarvoor moet de proefpersoon eerst de ‘verborgen’ regel ontdekken die de reeksen verbindt. De proefpersonen hoefden niet aan te geven wanneer ze het verborgen patroon doorhadden; dat was onmiddellijk te merken aangezien ze veel minder tijd nodig hadden om het goede – uiteindelijke – antwoord te geven op de test. 

     Op de eerste dag van het experiment werd het principe van de test uitgelegd en kregen de proefpersonen een korte training in de uitvoering ervan. Daarna mocht een deel van hen een nacht slapen (de test werd om elf uur ’s avonds gegeven), een ander deel werd wakker gehouden en een derde groep werd pas ’s morgens getraind en aan het eind van diezelfde dag getest (zij hadden er dus geen nachtje over kunnen slapen, maar waren niet vermoeid). In deze laatste groep ontdekte zo’n 20 procent van de proefpersonen zonder aanwijzingen de regel tijdens het maken van de test; dit percentage was gelijk aan dat binnen de groep die ’s nachts wakker was gehouden. Hoe anders verliep de test bij de proefpersonen die er een nachtje over hadden kunnen slapen. Daar ontdekte maar liefst 60 procent van hen de volgende dag het verborgen principe: drie keer zoveel mensen als in de groep die niet geslapen had. Anders gezegd, een nacht slapen over een probleem bevordert de kans dat je de oplossing ervan ziet. Zonder enige moeite. 

     tot slot 

     Een goede nachtrust is essentieel voor het optimaal functioneren van onze hersenen. Slaap is noodzakelijk voor de normale ontwikkeling ervan, alsook voor het vermogen van dit orgaan om schade te repareren en nieuwe cellen te vormen. Je kunt zeggen: we hebben slaap nodig om ons brein flexibel te houden. Daarnaast blijkt slapen van belang om te leren en verborgen verbanden te ontwaren. Zou dat de enige reden zijn dat mens en dier zo’n groot deel van hun leven slapend doorbrengen? Vast niet. Zoals Shakespeare al zei: slaap is de ‘chief nourisher in life’s feast’. Inderdaad blijkt uit recent onderzoek dat slaap ook een rol speelt bij herstel van het energieniveau. Althans bij de rat. Want bij deze dieren is aangetoond dat het molecuul dat bij vrijwel alle levende wezens voor energie zorgt, namelijk adenosinetrifosfaat (atp), gedurende de eerste uren van de slaap toeneemt. Bij fruitvliegen is bekend dat hoe actiever ze overdag zijn, des te meer ze ‘s nachts moeten slapen om hun energieniveau letterlijk weer op peil te brengen. Bij ons mensen zal het niet anders zijn. Maar we begrijpen nog niet precies hoe dat werkt. Hoe slaap de structuur en functie van onze hersenen beïnvloedt, heeft u hier kunnen lezen. En daar kunt u uw voordeel mee doen. Welterusten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *